Beelden zeggen meer dan wat je ooit zou willen vertellen. Vanuit het verhaal beelden maken is bezig zijn met gericht fotograferen.

We gaan in deze workshop bezig met het schrijven van een concept, het uitwerken van het plan en het in verhalen overzetten in jouw beelden. In stappen bezig zijn. Je gaat samen met mij zo werken dat je een fijne serie gaat maken.

Het betekent vooral dat je meer in je foto brengt, dieper gelaagd gaat fotograferen, meer bewust gaat worden over wat bepaalde dingen zeggen in een foto.

Ik kan je ook verzekeren dat het met veel plezier gepaard gaat. Het is samen op zoektocht gaan naar het verhaal wat je wilt gaan vertellen. Veel bezig zijn, lekker stoeien met onderwerpen, en vooral veel genieten. Dat komt omdat je snel gaat inzien hoe leuk deze manier van werken is. 

In deze workshop ga ik je uitleggen, hoe je het beste bepaalde vormen zo in beeld kan brengen die dicht bij datgene ligt wat jij over wilt brengen. Ik help je bij het schrijven van het concept, bij het uitvoeren van je plan en natuurlijk bij het in de praktijk brengen van jouw fotowerk.

Het lesprogramma heb ik aangepast aan jouw niveau. Op al jouw vragen zal ik antwoord geven.  
De hele dag word je intensief begeleid door mij, de vakfotograaf Johan van der Klaauw.

Al mijn activiteiten zijn klimaat neutraal

Meer weten of meteen boeken? Neem contact met me op !

Thema : 1,5 meter maatschappij

Fotocursussen met persoonlijke aandacht

Fotograferen in een conceptuele wereld

 

De Basis

Een boek schrijven doe je met woorden. Een belevenis aan iemand meegeven doe je met foto’s. Het gave is dat iedereen zijn eigen verhaal kan maken met datgene wat jij vertelt in jouw beelden. Je stuurt mensen, je kan ze volledig leesbare platen neerleggen, maar je kan ze ook zo ver laten denken dat ze erin wegdromen. Jij bent aan het stuur van wat je allemaal gaat vertellen. Dit is een zeer bijzondere workshop. Dat komt omdat ik een emotiefotograaf ben. Ik vertel wat er in mij om gaat. Dat inspireert niet alleen anderen maar ook mezelf. Elke keer kun je op een andere manier eenzelfde voorwerp gebruiken. Telkens zal het iets anders overbrengen. Je zal merken dat je nooit uit verteld zult raken. Want elke dag is anders.

En hoe gaaf is het dat de kijker dingen zal zien die jij vertellen wilt, en nog meer.

 

Ik ga je helpen met het schrijven van het licht. Hoe ga je te werk. Wat voor elementen geven wat weer, welke kleuren brengen wat over, en hoe maak je een combinatie van dit allemaal om een gave serie samen te stellen.

Van moodboard tot het selecteren van jouw foto’s. En van het schrijven van je concept tot aan het instellen van je camera en lenzen.

 

In deze workshop ligt de nadruk vooral op:

 • Het in concept zetten van je verhaal
 • Uitwerken van je plan
 • Het uitvoeren van jouw fotosessie
 • Hoe gebruik je je toestel en randapparatuur
 • Welke elementen kun je gebruiken, welke kun je weglaten
 • Nabespreken van je serie

 

Vooraf ga je al een plan opstellen welk onderwerp je wilt gaan maken en hoe je dat gaat uitvoeren. Daarin zal ik je natuurlijk bij staan in raad en daad.

Weet je geen onderwerp dan heb ik er eentje voor je.

Iedereen zal op zijn eigen manier de opdrachten uitvoeren. En dat maakt het ook zo mooi om hiermee bezig te zijn.

Ik ga in theorie vertellen welke kernpunten iedereen hetzelfde overbrengt. Hoe je bepaalde facetten jouw foto veel sterker laat maken. Bepaald lichtgebruik, kleuren en contrasten geven sferen weer. En iedereen kan die op zijn eigen manier toepassen. Ik ga vooral vertellen hoe je deze sfeer kan maken en hoe je dit zelf kunt toepassen in je eigen fotografie.

Verder gaan we vooral bezig. Zo veel mogelijk gaan we alles in de praktijk brengen. De opgedane theorie gaan we direct die dag uitproberen. En als je ergens tegenaan loopt, ik ben er steeds voor je om de dingen samen met jou door te nemen. Zo leer je het snelst en je enthousiasme voor de fotografie zal zeker verder aangewakkerd worden.

Voor en na de lunch gaan we dus bezig met de praktijk. Aan de hand van opdrachtjes kun je goed onderzoeken waar welke beeldelementen liggen en weet je al snel waar wat verdieping gewenst is.

Na deze dag zal je anders gaan fotograferen. Je gaat heel anders kijken. Je ziet steeds meer en kan het nu ook over brengen. Daardoor gaat je fotoserie er ook beter uitzien.

Na afloop van de workshop kun je mij ook een serie mailen.

Op die foto geef ik dan feedback en benoem wat aandachtspunten voor een volgende keer.

En zo zal je op een hele plezierige wijze een stapje verder komen. Je foto’s gaan zo meer aanspreken en de lol in het fotograferen zal alleen maar toenemen.

Ik heb er nu al zin in! En jij?

Klik hierboven voor meer informatie

Je gaat bezig met het zoeken naar onderwerpen. Het uitwerken van een plan. Maar ook ga je stoeien met voorbeelden, die je inspireren en brengen tot verassende ideeën. Het voorbereiden is al één en al voorpret.
Daarnaast gaan we samen bezig met het uitwerken. Hoe ga je in de praktijk jouw verhaal in beeld brengen. Wat heb je, wat kun je er mee en hoe gaan we dat allemaal inzetten. Je hoeft echt niet de beste en meeste apparatuur te hebben. Het gaat er juist om dat je leert met je jouw gereedschap kan toepassen voor datgene je wilt overbrengen.
Als de serie gemaakt gaan we kijken wat deze heeft gebracht. Hoe kijkt een objectief iemand naar de beelden. Wat kun je er nog meer uithalen. En hoe kun je een volgende serie nog sterker maken.
We zullen dit allemaal met veel plezier gaan doen. Want fotograferen is gewoon heerlijk om te doen. Zeker als je ook nog een prachtserie gaat neerleggen.

In prachtig landschap gaan we veel foto

Concepten zo overbrengen dat je een verhaal kan neerleggen. Dat kan in één foto maar ook in een serie. Je mag zelf weten welk onderwerp je aansnijdt. We gaan kijken hoe we dit in een vorm kunnen gieten en waar we dat gaan uitvoeren.

We gaan technisch te werk. We bekijken hoe we jouw camera het beste in kunnen zetten. We gaan onderzoeken welke randapparatuur een toevoeging zijn. Dat gaan we in de praktijk allemaal meenemen.

Onderwerpen die deze dag behandeld worden:

 • Behandelen van je conceptplan
 • Stappenplan opzetten hoe we jouw beeldvorming gaan verwezenlijken
 • Hoe gaan we jouw meegenomen apparatuur inzetten
 • Hoe gaan we contrasten/ kleurtonen/ lenstypen enz. inzetten

We gaan deze dag vooral veel doen.

Deze workshop is voor de gevorderde fotograaf.

Vooraf de 4 stappen methode behandeld te hebben is een pré.

technische variaties toepassen. We zorgen voor spannende doorkijkjes, over weidgezichten, stoere wolkenpartijen en slingerende sloten die je als kijker meeneemt naar een diepliggend verhaal.

Thema’s die deze dag behandeld worden:

 • Landschappen mooi in beeld brengen
 • Beeldvorming naar je eigen handzetten
 • Gebruik van je groothoeklens en/ of telelens
 • Licht in je beeld goed invullen
 • Waar ga je staan als fotograaf, wat maakt je foto nog sterker
 • Scherptediepte reguleren (voor de gevorderde cursist)

En natuurlijk alle onderwerpen die je zelf inbrengt.

Deze workshop is voor de beginnende en de gevorderde fotograaf

Kosten van de workshop zijn € 128, = incl. lunch, koffie en thee

 

Voorafgaan we samen een plan opzetten.

We beginnen om 10.15 uur, en proberen om 16.00 uur te stoppen. Daarna is er dan nog altijd tijd om even gezellig na te praten.

 • Alle activiteiten zoals in het programma beschreven
 • Het maken van een concept (vooraf)
 • Persoonlijke coaching door de ervaren vakfotograaf Johan
 • De Lunch
 • Een camera
 • Als je hebt een flitser
 • Zo nodig een statief/ filters
 • Een computer met daarop een foto bewerkingsprogamma
 • Vraag even naar de data en plaats waar het gegeven wordt.
 • Je kunt de workshop boeken onder  Contact. Daar kun je aangeven wat je graag wilt gaan doen
 • Vervoer naar de plek die vooraf aan je wordt doorgegeven.

Klik hierboven voor meer informatie

Meer weten of meteen boeken? Neem contact met mij op !