Over de academie

 

Echt goed leren fotograferen

Al het lesmateriaal wordt speciaal voor jou gemaakt
De groepen bestaan maximaal uit drie cursisten groepen van maximaal drie personen
Altijd op jouw niveau en in jouw snelheid

 

Je hebt al in een goede camera geïnvesteerd. Dan wil je toch ook graag alles daarvan weten.

Ik bied een opleiding waarin je elke uitdaging kwijt kunt. Elke cursusgroep wordt samengesteld op interesse, niveau en karakter. Je komt dus altijd in prettig gezelschap terecht. Je kunt aangeven in welke onderwerpen je je graag wilt verdiepen. Van daaruit gaan we aan de slag.

Je gaat een aantal maanden bezig met onderwerpen. Die gaan we stuk voor stuk uitvoerig behandelen. We zullen alles ook in de praktijk uitvoeren. Daar maken we een goede balans in. Jouw ontwikkeling staat centraal.

Mijn werkwijze is vrij eenvoudig: ik breng in jouw taal al mijn fotokennis over. We stappen telkens over naar een nieuw onderwerp zodra alles goed is aangekomen. Mijn kennis over fotografie is dusdanig hoog dat ik alles wat maar voorhanden is met je kan delen. Dat gaat in de snelheid die jij zelf aangeeft. Altijd voorzien met praktische voorbeelden. Je zult datgene wat je geleerd hebt nooit meer vergeten. Steeds breng ik de lessen met een portie humor. Want fotograferen is ook een feestje!

 • Algemene Camera Kennis
 • De basis voor elke perfecte foto
 • Kleurgebruik in je foto
 • Gouden Snede goed gebruikt
 • Beeldstijl en Witbalans
 • Natuurlijk licht
 • Belichtingsdriehoek
 • Exposure Bracketing
 • 4 pijlers
 • Zwart-wit
 • Landschapsfotografie
 • Portretfotografie
 • Werken met Flitsers
 • Avondfotografie
 • Straatfotografie
 • Lensbaby/ Helios
 • Studiofotografie
 • Filters
 • Compositieleer
 • Macrofotografie
 • Grijsverloopfilters
 • RAW & JPEG

Welke onderwerpen kunnen behandeld worden:

 • Verdieping Photoshop / Lightroom
 • Affinity / Luminar
 • Bestandsbeheer
 • Uitgebreid werken met RAW
 • Goed werken met lagen
 • Doordrukken en meer
 • Kleurbeheersing

De fotoakademie is gevestigd in midden Friesland.

Veelal wordt de dag begonnen op de thuislocatie. Daarna wordt er in het veld of in de studio verder gewerkt. Er worden ook praktijkdagen georganiseerd op diverse plekken.  Daar is de beste werkplek voor jou als fotograaf.

En overal in Nederland en België waar vraag naar is. Neem contact met me op

We gaan onderwerpen behandelen als:

 • Sensor & lenzen schoonmaken
 • Kalibreren van je lenzen
 • Welke lens gebruik je waarvoor
 • Meer kennis van je camera
 • Werken met een statief

We lopen vooraf al jouw instellingen van het fototoestel door. Hoe kan je het toestel het beste instellen etc.

Dit doen we telkens weer om de camera zo goed mogelijk te leren kennen. Maar ook om onder elke omstandigheid je camera zo in te stellen zodat deze de beste instelling heeft voor jouw perfecte foto.

Maar ook om onder elke omstandigheid de beste instelling voor je camera te leren kiezen om jouw perfecte foto te maken.

De fotoakademie gaat bezig met jouw ontwikkeling. Er is een goede balans tussen theorie en datgene wat we in de praktijk neer gaan zetten. Het is belangrijk dat we dingen behandelen die jou aanspreken. De theorie is opgebouwd uit voorbeelden vanuit de praktijk. Tussendoor ga je telkens bezig met opdrachten. Dat maakt niet alleen dat de lessen leuk zijn maar je onthoudt alles ook goed.

Je kunt in de cursusmaanden in jouw tempo aan de slag. De fotoakademie zorgt dat je telkens aanvullend lesmateriaal krijgt. Alle gemaakte foto’s worden besproken. Er wordt op een opbouwende manier verteld hoe je een foto kunt analyseren, beoordelen en daarna uitvoeren zoals jij dat graag wilt zien. Deze opbouw is een fijne methode om beter te leren kijken en te leren hoe je jouw camera in kunt stellen en datgene wat je nodig hebt nu toe kunt passen.

Alles is zeer praktisch van opzet. Je zult niet merken dat je bezig bent met theorie. Allemaal hapklare brokken. En vergis je niet in het niveau wat je allemaal tot je kunt nemen. Het is de kunst om moeilijke dingen makkelijk uit te leggen. 

We gaan veel fotograferen. Door vlieguren te maken zal je merken dat de fotografie steeds aanstekelijker gaat worden. Ik hou ervan om mensen enthousiast te maken. 

“Fotograferen: schrijf met het licht”

Het beheersen van het licht, is beheersen van je camera. Het ‘zien’ en weten hoe je dat kunt weergeven in je fotowerk, dat is waar ik je mee ga helpen.

Begrijpen wat bepaalde facetten doen in een foto. Welke onderdelen juist versterkt kunnen worden en welke zijn slechts ruis. Welke lens gebruik je waarvoor. Maar ook hoe stel je jouw camera zó in dat je een echte Wauw foto gaat krijgen.

Ik loop mee met je. Door de kleine groepen waarin wordt gewerkt, krijg jij die aandacht die je verdient. De groepen zijn nooit groter dan drie personen. Er is geen cursusaanbieder die dat doet. Ik houd mijn kosten efficiënt. Zo kan ik met dezelfde prijzen werken als de concurrentie, terwijl mijn kennis veelal veel hoger ligt. Ik laat mijn fotowerk ook zien. Elke dag. Geen lucky shot die steeds herhaald wordt. En je kunt mij vragen over elk onderwerp dat we behandelen. Ik geef je diepgaande informatie, zonder dat jij de draad kwijtraakt.

Vooraf luister ik naar datgene waarin jij je graag wilt verdiepen. We gaan eerst samen bepalen wat je wilt gaan doen. En als je dat niet weet, bekijken we samen jouw interesses. Dat kan al door naar jouw favoriete fotografen te kijken of naar je huidige fotowerk. Je komt altijd tot een plan. En soms willen mensen gewoon bezig met fotografie. Ook dan heb ik een goed plan.

Het gaat erom wat je wilt leren, wat je graag wilt worden en het pad dat we kunnen volgen. En dat doen we interactief. Soms gaan we linksom, soms rechtsom. En soms met sprongen, dan weer gestructureerd. Alles draait geheel om jouw ontwikkeling.

Ik ben een zeer ervaren fotograaf en werk al 18 jaar fulltime als vakfotograaf. Maar ik fotografeer meer dan 40 jaar. Mijn eerste camera was een linkshandige spiegelreflex zonder lichtmeter. Dat was echt ambachtelijk werken. Zo is mijn kennis over fotografie ontstaan en die heb ik in al die tijd verder uitgebouwd.

Daarnaast heb ik gedurende een 4-jarige dagopleiding mijn grote ontwikkeling gemaakt. Op een academie vind je echter nog niet de heilige graal. In de fotografie kun je altijd verder leren. En dat doe je vooral door ermee bezig te zijn. Onderzoeken, experimenteren en heel veel uitvinden.  

Hierdoor weet ik veel van natuurlijk licht. Wat doet een foto wel of niet en waarom. Ik werk ook veel in mijn fotostudio. Daar zet je het licht naar je hand. Zowel met normale lampen als ook met speciale fotostudiolampen en reflectoren.

Mijn interesse altijd ligt ook in het werken met voorzetfilters en attributen. Daarnaast werk ik veel met tilt-shift lenzen om speciale foto effecten te creëren.

Uitganspunt is altijd: maak de goede foto. Bewerk zo min mogelijk. Zo leer je de camera en de fotografie goed beheersen.

Mijn Fotoakademie is uniek omdat ik jou begrijp. Ik begrijp wat je graag wilt leren, hoe je dat het beste kan aanpakken en hoe je enthousiast blijft om steeds weer verder te komen in de fotografie.

Ik ben een echte “mensen mens”. Bij mij gaat het over veel meer dan alleen fotografie.

Ik stop een berg energie in elk onderdeel van de Fotoakademie. Elk onderdeel dat we gaan behandelen wordt voorzien van uitgebreid en begrijpelijk lesmateriaal. Telkens afgewisseld met leuke opdrachten. En natuurlijk gaan we elke les fotograferen op aansprekende locaties.

Mijn passie is mijn bedrijfsformule. Dat wil ik transformeren naar datgene wat jij graag wilt weten. 

Ik ben dan jouw ideale sparringpartner die begrijpt wat je bedoelt zonder dat je dat hoeft uit te spreken.

We werken met een flexibel leertraject. We gaan bekijken welke onderdelen jij wilt behandelen. Dat sluiten we aan op jouw niveau. De lessen beginnen meestal met theorie, afgewisseld met praktijk.

We gaan enkele maanden bezig met de aansprekende onderdelen uit de fotografie waarbij de lessen op maat worden gemaakt. Je krijgt de lessen altijd op jouw niveau. De snelheid is aangepast aan jouw ontwikkeling.

Je neemt jouw eigen materiaal mee maar ik laat je ook werken met foto attributen die misschien voor jou van belang kunnen zijn. Dat zijn altijd bereikbare accessoires. Ik kijk veelal naar alledaagse producten waarmee je prima kunt werken om een echt sterke foto te maken.

Ik ben een vakfotograaf van de Nederlandse fotobond Dupho en heb een gedegen 4-jarige dagopleiding gevolgd. Daarnaast heb ik veel uitgebreide extra verdiepingen gevolgd en laat ik zien dat ik in de praktijk nog elke dag bezig ben.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Het gaat er vooral om dat jij de ruimte en ontwikkelmogelijkheden hebt om dingen uit te werken waar jij graag mee bezig wilt zijn. In elk vakgebied heb ik mogelijkheden om je verder te helpen. Ik heb een grote hoeveelheid lesmateriaal dat wordt aangepast aan jouw interesses. Zo kom je veel sneller op het punt waar jij naartoe wilt groeien.

Ik ben een echte doorbijter. Vaak ik tegen mij gezegd dat ik begin waar anderen stoppen. Ik ga door tot waar we willen komen. Jouw fotowerk moet inspireren. En wat is er mooier dat je dat kunt vinden in je eigen fotowerk.

Ik heb een technische achtergrond. Ik ben afgestudeerd Werktuigbouwkundig Ingenieur & Instrumenteel Technoloog. Daardoor ben ik altijd geïnteresseerd in techniek. Jouw camera is een brok digitaal vakwerk. Heerlijk, maar ook complex. Dat is iets waar ik van smul.

Ik heb dus een hele mooie combinatie kunnen maken tijdens mijn fotografie opleiding. Deze opleiding is vooral op emotie gericht.

Zo heb ik mijn technische vakkennis kunnen combineren met het vastleggen van emotie. Ik heb daar allerlei lesmateriaal voor gemaakt zodat ook jij dat eigen kunt maken.

Ik weet vaak veel van jouw camera en alles wat daarbij hoort. Ik verdiep me altijd in het materiaal van de cursist. Zo praten we altijd elkaars taal.

Praktische Details

De fotoakademie zit altijd boordevol praktisch theoretische items.

In elke les krijg je stukjes theorie afgewisseld met leuke kleine praktische opdrachtjes. Daar is niets schools aan. Het is juist erg leuk om daarmee bezig te zijn.

We beginnen vroeg en eindigen altijd met een goed gevoel en met honger naar nog meer kennis over de fotografie.

Een lesdag begint altijd om 10:15 uur en gaat door tot ongeveer 15:30 uur.

De avondlessen duren van 19.00 uur tot 21.30 uur.

  • Alle activiteiten zoals in het programma beschreven
  • Alle entreebewijzen
  • Persoonlijke coaching door de ervaren vakfotograaf Johan
  • Hand-out 
  • Koffie en thee
  • Lunch

  Het wordt een gezellige reis met veel persoonlijke aandacht.

  • Een camera
  • Als je hebt een flitser, flitsers, voorzetlenzen, enzovoorts
  • Zo nodig een statief

  Heb je bepaalde apparatuur niet. Neem contact met me op. We kunnen dan kijken of je tijdens een workshop met apparatuur van mij kunt werken.

  Dat geldt ook voor mensen die nog geen camera hebben aangeschaft. Ik help je met het zoeken naar een voor jou geschikte camera met aansluitend gereedschap. Zo kun je jaren verder met jouw foto-ontwikkeling.

 • Vervoer naar de plek van bestemming
 • Goede kleding die bij het weertype past
 • Neem altijd een plastic vuilniszak mee
 • Als je hebt een goede zaklamp
 • Wil je meer weten of wil je direct boeken, stel je vragen over de fotoakademie in mijn  Contactscherm. Daar kun je aangeven wat je graag wilt gaan doen. Dan gaan we kijken welke mogelijkheden er zijn.

Leer van de professional
& ga veilig op reis

Proef de sfeer