Gradiënt filter fotografie

De workshop bestaat uit het maken van beelden die jij in je hoofd hebt. Maar als nu het licht sterker is dan jouw bijzondere landschap? Of jouw prachtige straat staat in de schaduw? Met een gradiënt filter gaat er een nieuwe wereld voor je open. Ik ga je leren hoe je met verloopfilters kunt werken op een manier dat niemand ziet dat je ze gebruikt hebt. Maar ik ga ze laten toepassen op een creatieve manier.

Een verloopfilter of gradiënt filter is gewoon een zonnebril op je camera. Maar dan met aan één kant een sterke en aan de andere kant totaal geen verduisterend glas. Je hebt ze in alle soorten en maten, in alle kleuren en in allerlei sterkten. Ik ga samen met jou hier mooie dingen mee creëren. Deze workshop is voor de gevorderde en professionele fotograaf. Het lesprogramma gaat diep in op de stof. We gaan ook veel aan het werk. Want dat is niet alleen erg leuk maar daar leer je ook het meest van. De hele dag word je intensief begeleid door mij, vakfotograaf Johan van der Klaauw.

Lesprogramma

Licht is het basismateriaal om jouw foto te maken. Je kunt dit toevoegen. Maar wat te doen als er te veel van is? Daar kun je speciale filters voor gebruiken. Maar als je onderwerp meer of minder ontvangt dan de omgeving dan stap je over op grijs verloopfilters. Hiermee ga je een volledig nieuwe wereld in. Want je gaat delen in je foto afdekken, delen accentueren precies daar waar jij dat nodig vindt. Werken met deze filters is enorm leuk, maar ook anders, het vereist meer kennis. De meeste fotografen/hobbyisten denken dat er alleen een grijs verloopfilter is. Maar ik zal je meenemen in een wereld met alle kleuren gradiënt filters. Waar zijn ze een toevoeging, en waar kan je er iets bijzonders mee maken en wat zijn de valkuilen. Waar kan je ze gewoon niet zo handig gebruiken maar waar zijn ze je grootste vriend.

Gezien het onderwerp, zal ik met een kleine groep deze workshop geven. Het toepassen is voor iedereen anders. Het bereik ligt veel meer in het creatieve gebied en ieder heeft daar zijn eigen wereld. Ik ga daarom iedereen op zijn eigen werkgebied praktische voorbeelden geven en uitleggen waar je het kan toepassen. Maar ook vertel ik het je hoe je jouw camera het beste kan instellen. Welk materieel kan je waar het handigst gebruiken. En hoe hou je alles goed in conditie. De praktijk doen we op een bijzondere plek. Ergens waar je nooit uitgekeken bent en al helemaal niet uit gefotografeerd.

In deze workshop ligt de nadruk vooral op:

 • Waar gebruik je het beste gradiënt filters
 • Hoe stel je jouw camera goed in
 • Welke valkuilen kun je tegenkomen
 • Welk materiaal kun je gebruiken en wat zijn de mogelijkheden
 • Hoe verdiep je jouw fotografie met welke filters
 • Hoe pas je meerdere filters toe en met welke effecten
 • Hoe maak je een foto nog sterker
 • Waar ga je geen filters toepassen en waar wel
 • Wat voor type filters zijn er en welke passen bij mij
 • Hoe vang je het licht en hoe dek je het weer af
 • Als er nog tijd over is gaan we ook de nabewerking bespreken

Natuurlijk gaan ik al jouw wensen doormiddel van de vragenlijst die ik vooraf naar jou mail in de les integreren. Iedereen zal op zijn eigen manier een foto vastleggen. Toch zijn er bepaalde kernpunten waardoor je foto veel sterker gaat worden. Door gebruik bepaalde filters kun je bepaalde kijklijnen en lichtgebruik versterken. Jouw beelden kun je dus mooier weergeven. Ook waar je moet gaan staan zal ik aandacht aan besteden. Het vangen van de aandacht is een speerpunt. Al deze onderwerpen gaan we bespreken in de workshop. Je zal merken dat ik al deze punten verwerk in deze dag. We gaan vooral bezig. Zo veel mogelijk gaan we alles in de praktijk brengen. Ik begin met een stuk theorie. Altijd zal dat praktisch uitgelegd worden. Je zal direct die dag dit gaan uitproberen. Loop je ergens tegenaan, ik ben er steeds voor je om de dingen samen met je door te nemen. Zo leer je het snelst en zal je enthousiasme voor de fotografie alleen maar verder aangewakkerd worden. Je zult beter gaan fotograferen dan voorheen. Je zal anders naar dingen gaan kijken omdat je veel meer naar je hand kan zetten. Je kan beelden er totaal anders uit laten zien. Je gaat nu echt schilderen met licht. Je penselen zullen de mooiste kleuren en contrasten maken.

Je kunt nu meer met de instellingen van je camera doen. Ook daar zullen we voldoende aandacht aan besteden. Na afloop van de workshop kun je mij ook een foto mailen.
Op die foto geef ik dan feedback en benoem wat aandachtspunten voor een volgende keer. En zo zal je op een hele plezierige wijze een stapje verder komen. Je foto’s gaan zo meer aanspreken en de lol in het fotograferen zal alleen maar toenemen. Ik heb er nu al zin in! En jij?

Wat ga je doen

Filter zijn gemaakt om kleuren en/of contrasten naar je hand te zetten. Je kunt ook beweging anders gaan weergeven. We beginnen met het de instellingen van jouw camera. Waar zet je de kleurtonen op, hoe de sluitertijd, maar ook of filters op een andere manier toegepast kunnen worden. Wat zijn de mogelijkheden, waar kun jij je voordeel uit halen. De instellingen gaan we uitgebreid uittesten. Waar nodig kunnen we daar nog verder op in gaan. Ook als we onderweg zijn. Op de locatie gaan we heerlijk struinen, langs prachtige paden en door schilderachtige plekjes. Daar ga je met jouw filters een goede plek uitzoeken en aan de slag. En je gaat gewoon naar de volgende als je denkt dat het daar nog schilderachtiger is.

Je zal merken het kan niet gek genoeg worden. De wereld van filters is ongekend. Leuk, leerzaam en vooral met een oneindige leercurve. Nooit zal je enthousiasme meer getemperd worden.
We gaan het die dag hebben of grijs verloopfilters, maar ook over kleurfilters, grijs filters gecombineerd met verloopfilters. Zonnekappen op je filters. Werken met je statief en zonder. Maar ook micro-verplaatsplaten, leuk voor als je met macrofotografie werkt. Je gaat met het licht mee fotograferen, tegen het licht in. Maar ook ga ik vertellen over hoe je oneffenheden kunt krijgen in je beeld om kan gaan als je filter net op de verkeerde plaats zijn werk doet.

Wat ga je leren
Je gaat je verdiepen in het maken van jouw beelden. Je gaat niet alleen licht naar je handzetten, maar ook de kleur, het contrast, de accenten. Deze workshop is een stuk technischer, maar ik kan je garanderen dat het vooral veel bezig zijn met verdiepte fotografie. Het is vooral veel praktijk. Je gaat leren delen in je foto zo naar de hand te zetten. Sterke luchten worden bijvoorbeeld zacht, landschappen worden een eenheid, water wordt glad. Je onderwerp sprint uit je foto. Je gaat bezig met fel licht zo te temperen dat deze gedoseerd te vinden is in jouw beeld. Ook ga je de kijker focussen op jouw onderwerp. Welke filters ga je waarvoor gebruiken. Hoe kun je delen afzwakken en hoe juist sterker in beeld brengen. Dit kan toegepast worden voor kleur en zwart wit fotografie en alles wat daar tussenin zit. Kleuren kun je nu gaan sturen. Deze vorm van verdiepte fotografie zal jouw wereld enorm zal vergrootten. Je leert alles over kleuren, contrasten, sluitertijdmanipulatie, kleurschakeringen, en nog veel meer. Technisch? Ja. Maar je zal merken dat het nog meer praktijk wordt. Veel nadruk komt te liggen op creatieve fotografie. Als de kleur geschakeerd wijzigt ziet dat er totaal anders uit. Je gaat van een saai landschap iets spannend creëren. Maar ook kun je bezig met kleine voorwerpen. Je gaat je vooral verdiepen in de onderwerpen die je het meest aan het hart ligt.

Thema’s die deze dag behandeld worden:

 • Licht dosering in delen en in het gehele beeld
 • Kleurmanipulatie
 • Trillingvrij fotograferen
 • Sluitertijd invloeden op filters
 • Kleurinstellingen van je camera bij verschillende filters
 • Diafragma instellingen en beeldvorming
 • Invloed van meerdere filter over elkaar
 • Landschappen met gradiënt filters goed in beeld brengen
 • Beeldvorming naar je handzetten in kleur en contrast

En natuurlijk alle onderwerpen die je zelf inbrengt.
Deze workshop is voor de gevorderde en professionele fotograaf

Details & Prijs

Kosten van de workshop zijn € 128, = incl. lunch, koffie en thee
We beginnen om 10.15 uur, en proberen om 16.00 uur te stoppen. Daarna is er dan nog altijd tijd om even gezellig na te praten.

Inbegrepen

 • Alle activiteiten zoals in het programma beschreven
 • Inclusief alle entreebewijzen
 • Persoonlijke coaching door de ervaren vakfotograaf Johan
 • Hand-out
 • De lunch

Wat je mee kan nemen

 • Een camera
 • Filters en benodigde filterhouders
 • Statief
 • Afstandsbediening

Wanneer en hoe boeken
De eerstvolgende workshop die ik ga geven over deze filters is op zaterdag 4 maart 2023
Je kunt de workshop boeken onder Contact. Daar kun je aangeven wat je graag wilt gaan doen

Wat je zelf moet regelen
Vervoer naar de plek die vooraf aan je wordt doorgegeven.

Leer van de professional
& ga veilig op reis

Sfeerimpressie Gradiënt Filter fotografie

ervaringen

Wat cursisten zeggen over fotocursusoplocatie

Heel erg bedankt voor een geweldige dag en mooie foto's! Ik heb echt plezier gehad en zal absoluut in zijn om het te herhalen, misschien bij mooier weer buiten! Ik hou van ze! Mijn moeder en zus houden ook van de foto's en zeiden dat ik groeten moest sturen! Nogmaals dank
Over portretfoto’s Prachtige foto’s. zoals alleen Johan dat kan! Topfotograaf
Na een leuke fotoreis naar Hamburg zou ik graag met je mee gaan naar Schotland of Sardinië.
Wij wouden je bedanken voor gisteren voor een mooie leerzame workshop. Veel geleerd en mooie foto's gemaakt. En hopelijk tot gauw voor de volgende workshop. Bedankt Johan
Heel veel geleerd. Ik ben trots op mijn ontwikkeling. Trots op het resultaat. Want ik heb mezelf behoorlijk uitgedaagd en ben erg geïnspireerd geraakt en enthousiast geworden. Heerlijk om zoveel te leren, complimenten te krijgen en beter te worden.
Gister was weer een leuke, gezellige en leerzame dag.En een ontspannen dagje.
Dank voor je uitgebreide beoordeling en aanwijzingen, je hebt er de nodige tijd ingestopt. Zal de aandachtspunten ( proberen ) op te pakken. Wat ik positief vind is de aanpassingen die je hebt gemaakt, zo is er een zichtbaar resultaat. Ga er mee aan de slag.
Het was fantastisch en heel gezellig. Je had alles heel goed geregeld, met al het eten en drinken. En ook de huisvesting was heel goed.Ik vond ook het fotograferen heel leuk. Het was voor mij nieuw om architectuur te fotograferen, die stations en zo.Zie uit naar de volgende fotoreis.
Na een leuke fotoreis naar Hamburg zou ik graag met je mee gaan naar Schotland of Sardinië.
Wij wouden je bedanken voor gisteren voor een mooie leerzame workshop. Veel geleerd en mooie foto's gemaakt. En hopelijk tot gauw voor de volgende workshop. Bedankt Johan
Heel veel geleerd. Ik ben trots op mijn ontwikkeling. Trots op het resultaat. Want ik heb mezelf behoorlijk uitgedaagd en ben erg geïnspireerd geraakt en enthousiast geworden. Heerlijk om zoveel te leren, complimenten te krijgen en beter te worden.
Gister was weer een leuke, gezellige en leerzame dag.En een ontspannen dagje.
Dank voor je uitgebreide beoordeling en aanwijzingen, je hebt er de nodige tijd ingestopt. Zal de aandachtspunten ( proberen ) op te pakken. Wat ik positief vind is de aanpassingen die je hebt gemaakt, zo is er een zichtbaar resultaat. Ga er mee aan de slag.
Het was fantastisch en heel gezellig. Je had alles heel goed geregeld, met al het eten en drinken. En ook de huisvesting was heel goed.Ik vond ook het fotograferen heel leuk. Het was voor mij nieuw om architectuur te fotograferen, die stations en zo.Zie uit naar de volgende fotoreis.