Hamburg

Hamburg. Naast de grootste haven van het land, is er de oude binnenstad, afgewisseld met de meest moderne gebouwen. In deze 4 dagen of meer gaan we veel zien. Niet de toeristische bezienswaardigheden, maar juist de cinematografisch onbekende pareltjes die ik als vakfotograaf én reisleider voor je heb ontdekt

De middeleeuwen voor je camera. Je ontdekt steegjes die je niet eerder hebt gezien, steegjes vol met prachtig licht. Ik breng je elke keer weer naar de mooiste plekjes in Hamburg. Ik heb al vele fotoreizen in deze prachtige Hanzestad gemaakt. Hoe ga je te werk om die wow-foto te maken, welke elementen ga je op de foto zetten, wat kun je weglaten. We gaan elke dag met een klein groepje van maximaal 3 personen op stap. Daardoor weet je zeker dat je de volle aandacht krijgt. Je zult verbaasd zijn hoe snel je veel vordering maakt.

Toch is het een echte vakantie. 4 dagen heerlijk genieten van fijn eten, gezellige cafeetjes en ’s avonds ontspannen met elkaar praten over het moois dat we hebben ontdekt. Het wordt 4 dagen lang genieten. En heel veel leren op een leuke ontspannen manier. Dat wil jij toch ook?

Reisprogramma

Ik heet jullie rond 12 uur welkom. We gaan kennis met elkaar maken en daarna beginnen we aan een heerlijke lunch.
We gaan de theorie bespreken over hoe we de stad kunnen gaan vastleggen. Ik geef enkele handige tips zodat we straks in de stad de theorie goed kunnen uitproberen.
We beginnen in de Speicherstadt. Hier staan pakhuizen die bevoorraad werden door de schepen. Hoge statige gebouwen. Met veel elementen.
Als we zo dwalen door de oude straten komen we langs de kranen die een toonbeeld zijn van Hamburg. Deze kun je op vele manieren vastleggen. Tijdens het observeren ga ik jullie vertellen hoe je de zeggingskracht van de te maken foto kan toepassen. We gaan dus heel praktisch te werk. Daardoor leer je niet alleen het snelst, maar blijft het ook direct hangen.
Daarna gaan we naar de kade van de Elbe, waar we Elbphilharmonie vinden. Een bijzonder mooi gebouw. Die je ook weer op vele manier kan vastleggen.
Onze magen zullen dan echt gaan rommelen, dus we nemen een goed restaurant. We zijn op vakantie, nietwaar?
We kunnen elkaar dan nog beter leren kennen op deze gezellige avond.
Hierna nemen we de metro weer terug.

 

Dag 2 Ochtend

De dag begint met een fijn ontbijt.
Daarna bespreken we de selectie van de foto’s die jullie hebben gemaakt. Je leert enorm veel van je eigen foto’s maar ook die van een ander. Iedereen kijkt op z’n eigen manier naar de dingen en legt ze met zijn eigenheid vast. Ook al denk je die niet te hebben, iedereen heeft dat.
Aan de hand daarvan zal ik jullie wat aanwijzingen geven hoe je iets op een andere manier kunt vastleggen. Weet je, je maakt nooit iets fout, het is altijd bijzonder. Maar misschien kun je veel meer bij jezelf komen door net een iets ander standpunt te nemen of net iets minder scherpte-diepte.
Dan ga ik een stuk theorie geven. Dat is altijd kort want we gaan veel in de praktijk bezig.

Dag 2 Middag

Hamburg is een hele groene stad. En ook een bijzonder mobiele stad. Je kan kriskras reizen met de metro zonder dat je veel hoeft te lopen. De metro is al een feest op zich. Daar kan je ook schitterende foto`s nemen.
Na de lunch gaan we gesterkt naar de City. Als eerste pakken we het station onder handen. De oude klok, die een enorme omvang heeft. Of prachtig industrieel staalwerk. Je kunt daar heerlijk je fotografie op los laten. Maar mensen zijn eveneens bijzonder. Maak maar eens een serie. Wat zegt dan die ene foto en hoe combineer je dat met een volgende foto.
Daarna lopen we naar het oude stadscentrum. Op het plein van het stadhuis kom je ogen te kort. Je kunt in en om het stadhuis tal van verschillende foto’s maken.
Natuurlijk zal ik met je meelopen. We zijn immers met een kleine groep. Nooit meer dan 3 personen. Daardoor heb ik alle aandacht voor jou. Ik zal je waar nodig verder helpen of juist aangeven hoe je iets op een ander wijze kun vastleggen zodat je meer van jezelf kunt laten zien in een foto.
Wees gerust ik zal jou nooit iets opdringen. Het zijn jouw foto’s en het is jouw reis.
Daarna lopen we naar een prachtig park. Groot, o zo groot. Er is een botanische tuin en er zijn ook overal fonteinen, onderdoorgangen, bijzondere gebouwen en nog veel meer. Vooraf geef ik jullie een opdracht. Onderweg gaan we koffie en thee drinken bij een gezellig terras aan het water. Als we geluk hebben zien we op de koop toe nog een waterorgel.
De dag gaat o zo snel voorbij.
Je zult het merken. We hebben echt veel te weinig tijd.
Dat komt omdat alles zo heerlijk ontspannen gaat.
We gaan daarna de avond inluiden in een typisch Hamburgs restaurant.
Daarna zal je merken dat de benen toch wel wat verslapt zijn.
Tijd om met de metro de weg naar huis te nemen.
Weer een heerlijke dag achter ons.

Dag 3 ochtend

We beginnen de dag rustig. Misschien nog wat foto’s uitzoeken of even wat relaxed dingetjes doen.
Na ons ontbijt gaan we ons verdiepen in het havenlandschap. Hoe ga je kranen vastleggen, hoe ga je grote aangelegde schepen fotograferen enzovoorts.
Ook behandelen we natuurlijk onze oogst van de vorige dag.
Dat zal ook zeker een mooie opbrengst zijn. Je zult het misschien nu nog niet zeggen, maar je zult in deze korte periode al snel vorderingen maken. Dat komt omdat ik de dingen praktisch behandel. De dingen die jij ziet, daar gaan we mee bezig. En altijd op jouw niveau. Je kunt alles met me doornemen. Dat maakt het zo makkelijk om verder te komen in je ontwikkeling.
Maar dat gaat alleen goed als we een goede lunch hebben gehad!

 

Dag 3 ochtend

Nadat we weer aangesterkt zijn, gaan we naar de oevers van de Elbe. We hebben uitzicht op de grote nieuwe haven. Niet alleen grote containerschepen varen voorbij maar ook driemasters die je alleen bij Sail Amsterdam ziet.
Op de boulevard is al genoeg te beleven. Je kunt mensen fotograferen of de haven combineren met op de voorgrond deze voetgangerszone.
We gaan enkele pontons op om dicht bij grote schepen onderwerpen uit te gaan lichten. Zo kun je door een ander perspectief hele bijzondere foto’s schieten; foto’s die in elke Nederlandse woonkamer niet zouden misstaan.
Ook gaan we naar de oude Elbe tunnel. Je kunt met de lift (er is zelfs nog een functionerende autolift, ja ja) naar beneden gaan of langs de oude gietijzeren wenteltrap. Daar gaan we door een stukje de tunnel lopen. En het is een kunst om dit fotografisch prachtstuk op een andere manier vast te gaan leggen. We gaan nu veel verder dan het kiekje dat we eerst maakten.
Daarna gaan we slenterend de binnenstad in en op weg naar het vrijgevochten stadsdeel Karolinviertel. In deze de vrije staat van Hamburgers vol van graffiti en hele bijzondere kunstwerkjes vind je ook trendy winkeltjes. Je gaat smullen van alles wat je kunt vastleggen.
En ook nu moeten we weer gaan eten in een smaakvol restaurant. We nemen daar ruim de tijd voor. Want een dag als vandaag wil je toch graag even doorpraten.
Ontspannen en relaxed zullen we dan langzaam weer richting huis gaan.

 

Dag 4

Wat gaat de tijd snel. Elke keer verbaas ik me er weer over.
De groepen zijn altijd gezellig. Hoe verschillend iedereen ook is. Altijd ontspannen en respectvol naar elkaar. Niets hoeft, alles mag.
Na ons laatste ontbijt in Hamburg gaan we bekijken hoe onze foto’s geworden zijn.
Daarna zullen we nog wat theorie behandelen.
We kunnen ook nog een park in de buurt bezoeken. Je kunt er ook voor kiezen om Hamburg nog even op eigen gelegenheid in te gaan. Ik kan je tips geven wat je daar nog meer kunt bezoeken.
Daarna gaan we de lunchen en kan iedereen heerlijk huiswaarts keren. Ik weet zeker dat je met een voldaan gevoel naar huis zult gaan. Je zult ook zeker het gevoel hebben dat je op vakantie bent geweest.
Hoe ik dat doe? Ja dat ga je merken als je mee gaat.
Kijk maar eens bij de referenties. Dat zijn allemaal cursisten die dit al beleefd hebben.
Dus twijfel niet, ga mee!

Wat ga je doen

De Basis 

Je leert om beter te fotograferen in deze inspirerende omgeving.

Lijkt het je leuk en leerzaam? Schrijf je dan nu in voor de fotocursus in Hamburg.

We werken in een kleine groep werken. Daardoor kan ik het programma en de begeleiding aanpassen aan het niveau van elke deelnemer.

Het is eigenlijk meer 4 dagen lang coaching dan een strakke cursus.

We bespreken de techniek, camera instellingen en beeldinhoud. Alles komt aan de orde. Ik neem de tijd voor jou, je kunt mij alles vragen.

Wat ga je leren

Thema’s die deze reis behandeld worden:

 • Straatfotografie
 • Architectonische fotografie
 • Beeldvorming
 • Industrieel fotograferen
 • Details vinden en vastleggen
 • Krachtig fotograferen
 • Natuurlijk licht vangen
 • Waar ga je staan als fotograaf, wat maakt je foto nog sterker

En natuurlijk alle onderwerpen die je zelf inbrengt.

Deze prachtige reis is voor de beginnende en de gevorderde fotograaf.

 

 

Wat is het einddoel

Na afloop ben je geïnspireerd om vaker de deur uit te gaan om jouw nieuwe technieken toe te passen.

Je weet nu wat jouw camera kan en vooral jijzelf kunt.

Je kijkt na deze dagen anders naar fotografie en maakt dan ook echt mooiere en spannende foto`s.

Je verrast je familie en kennissen met andersoortige foto’s. Dat is zeker.

Na afloop krijg je van mij een naslagwerk mee met alles wat we hebben besproken.

 

Hoe te werk

Doordat we een kleine groep zijn, kan ik het programma en de begeleiding aanpassen aan het niveau van iedere deelnemer.

De één heeft moeite met de techniek, de ander heeft zijn/haar camera nog niet onder de knie. Alles komt aan bod. Dat maakt het ook zo veelzijdig.

Je leert ook van jouw mede-cursisten.

Ik zal het programma aanpassen aan jullie wensen. Ik zorg voor de beste invulling.

We gaan intensief fotograferen maar het moeten vooral ook gezellige dagen worden.

 

Wat heb je nodig

 

Het zou fijn zijn als dat je al een beetje ervaring hebt met fotografie en een digitale camera hebt waarmee je sluitertijd en diafragma kunt instellen.

Zo mogelijk eigen laptop. Om foto`s te kunnen selecteren.

Eigen vervoer en (reis)verzekeringen.

In Duitsland regel ik het vervoer.

Details & Prijs

Inclusief alle kosten, dus eten en drinken zijn inbegrepen. Maar ook de entreegelden

en alle andere gemaakte kosten.

We overnachten in een prachtig appartement net buiten Hamburg.

excl. garantiefondsbijdrage GGTO  van € 15,=

 

Inbegrepen

 • alle activiteiten zoals in het programma beschreven
 • inclusief alle entreebewijzen
 • persoonlijke fotobegeleiding door vakfotograaf Johan
 • accommodatie op basis van volpension
 • alle drank en versnaperingen
 • vervoer ter plaatse (vanaf Hamburg)

Maximale aandacht omdat we een kleine groep zijn.

Er is geen minimum aantal deelnemers. De reis gaat gegarandeerd door.

Het wordt een gezellige reis met veel persoonlijke aandacht.

 

Wat je mee kunt nemen

 • goede camera
 • een laptop
 • stevige wandelschoenen

 

Wanneer en hoe boeken
Eerstvolgende reis is op 16 t/m 19 mei 2024 en 7 t/m 10 november 2024. Met de mogelijkheid om de reis uit te breiden
Je kunt je reis boeken onder Contact. Daar kun je aangeven wat je graag wilt gaan doen

Wat je zelf moet regelen

 • Vervoer naar Hamburg
 • Reis is exclusief alle entreebewijzen
 • Een reisverzekering en annuleringsverzekering
 • Vervoer in Nederland

Leer van de professional
& ga veilig op reis

Sfeerimpressie Hamburg

ervaringen

Wat cursisten zeggen over fotocursusoplocatie

Heel erg bedankt voor een geweldige dag en mooie foto's! Ik heb echt plezier gehad en zal absoluut in zijn om het te herhalen, misschien bij mooier weer buiten! Ik hou van ze! Mijn moeder en zus houden ook van de foto's en zeiden dat ik groeten moest sturen! Nogmaals dank
Over portretfoto’s Prachtige foto’s. zoals alleen Johan dat kan! Topfotograaf
Na een leuke fotoreis naar Hamburg zou ik graag met je mee gaan naar Schotland of Sardinië.
Wij wouden je bedanken voor gisteren voor een mooie leerzame workshop. Veel geleerd en mooie foto's gemaakt. En hopelijk tot gauw voor de volgende workshop. Bedankt Johan
Heel veel geleerd. Ik ben trots op mijn ontwikkeling. Trots op het resultaat. Want ik heb mezelf behoorlijk uitgedaagd en ben erg geïnspireerd geraakt en enthousiast geworden. Heerlijk om zoveel te leren, complimenten te krijgen en beter te worden.
Gister was weer een leuke, gezellige en leerzame dag.En een ontspannen dagje.
Dank voor je uitgebreide beoordeling en aanwijzingen, je hebt er de nodige tijd ingestopt. Zal de aandachtspunten ( proberen ) op te pakken. Wat ik positief vind is de aanpassingen die je hebt gemaakt, zo is er een zichtbaar resultaat. Ga er mee aan de slag.
Het was fantastisch en heel gezellig. Je had alles heel goed geregeld, met al het eten en drinken. En ook de huisvesting was heel goed.Ik vond ook het fotograferen heel leuk. Het was voor mij nieuw om architectuur te fotograferen, die stations en zo.Zie uit naar de volgende fotoreis.
Na een leuke fotoreis naar Hamburg zou ik graag met je mee gaan naar Schotland of Sardinië.
Wij wouden je bedanken voor gisteren voor een mooie leerzame workshop. Veel geleerd en mooie foto's gemaakt. En hopelijk tot gauw voor de volgende workshop. Bedankt Johan
Heel veel geleerd. Ik ben trots op mijn ontwikkeling. Trots op het resultaat. Want ik heb mezelf behoorlijk uitgedaagd en ben erg geïnspireerd geraakt en enthousiast geworden. Heerlijk om zoveel te leren, complimenten te krijgen en beter te worden.
Gister was weer een leuke, gezellige en leerzame dag.En een ontspannen dagje.
Dank voor je uitgebreide beoordeling en aanwijzingen, je hebt er de nodige tijd ingestopt. Zal de aandachtspunten ( proberen ) op te pakken. Wat ik positief vind is de aanpassingen die je hebt gemaakt, zo is er een zichtbaar resultaat. Ga er mee aan de slag.
Het was fantastisch en heel gezellig. Je had alles heel goed geregeld, met al het eten en drinken. En ook de huisvesting was heel goed.Ik vond ook het fotograferen heel leuk. Het was voor mij nieuw om architectuur te fotograferen, die stations en zo.Zie uit naar de volgende fotoreis.