Oeganda

Zelfs de meest doorgewinterde reiziger zal versteld staan wat voor diversiteit dit land biedt. En dat gaan we in deze fotoreis allemaal meemaken. Ik ga samen met jou de chimpansees, olifanten, luipaarden, giraffes, en de meer dan 1000 vogelsoorten spotten en natuurlijk fotograferen.

Dit mooie land vastleggen met jouw camera.

Spannende Fotoreizen met persoonlijke aandacht

 

Veertien prachtige dagen trekken we door de jungle en afgelegen savannes. Elke dag op een andere plek.

We starten de reis in Entebbe.

Zoals veel mensen al weten zorg ik, samen met Jolanda, altijd voor persoonlijk aandacht. We werken in kleine groepen, dus veel persoonlijke aandacht.

In deze reis zal ik mijn ervaringen vooral heel praktisch met jou delen.

Er wordt veel gereisd. In die tijd ga ik je de fijne kneepjes van de fotografie bijbrengen. Hoe fotografeer je een leeuwin met haar welpjes, waarop ga je het diafragma instellen als je die een berggorilla spot.

Ik zal jou telkens waar nodig te hulp schieten. De reis wordt vooral aangepast aan jouw niveau en jouw ervaring. Dus je kunt rustig meegaan met de reis. Maakt niet uit op welk niveau je zit.

Ik zorg dat je met sprongen vooruitgaat door mijn gemakkelijke uitleg, die soms echt diepgaat in de theoretische fotokennis.

Je gaat echt veel mooiere en spannende foto`s maken. En daar kan je mee thuis komen!

Ik geef je telkens tips en trucs. Je zult merken dat je na een paar dagen het landschap en de prachtige dieren heel anders op de foto gaat zetten.

Het is intensief maar vooral erg gezellig.

Reisprogramma

Dag 1

’s Morgens vertrekken we van Schiphol. Met een tussenlanding in Kigali komen we eind van de dag aan in Entebbe.
Daar verblijven we de eerste dag. Bijkomen van de reis.

Dag 2

We beginnen de dag heel vroeg met een Oegandees ontbijt. We maken ons klaar voor een reis van ongeveer 6 uur door dit prachtige landschap. Echt zeer de moeite waard. Je ontmoet onderweg de erg vriendelijke Oegandese bevolking.
Bij de evenaar gaan we onze eerste foto’s maken. Het water draait hier heel vreemd naar beneden. Hoe gaan we dat nou vastleggen?
We stoppen in Ziwa om op Rhino jacht te gaan, wij schieten gelukkig alleen maar foto`s.
We eten bij Villa Katwe. Een bijzondere plek met het mooie Afrikaanse landschap op de achtergrond.

Dag 3

Vroeg op, ontbijten en aan de slag.
We gaan gamedriven in het National park. Grote kans om verschillende dieren te zien zoals buffels, giraffen, olifanten en nog veel meer.  Dit is ook afhankelijk van het geluk van de dag.
In Murchison Falls gaan we een bootsafari maken. Hier zien we, als we geluk hebben, krokodillen, nijlpaarden, buffels, watervogels, apen en nog veel meer wild dat de Nijl biedt.
Ik ga je dan vertellen hoe je het beste de camera kunt instellen en hoe je het mooiste plaatje kan schieten. Hoe componeer je de foto, welke onderdelen voegen iets toe, hoe gebruik je het beste het licht en hoe manoeuvreer je met je toestel het beste onder deze omstandigheden.
De boot vaart tot aan de onderkant van de 43 meter hoge Murchison Falls die je op een afstand al kunt horen; een donderend geluid. Een van de wereldwonderen die we op deze reis zullen beleven.
Na de bootsafari is het al eind van de middag. De gids zal jullie terugbrengen naar de lodge en jullie kunnen je klaarmaken voor het diner.
In deze lodge gaan we ook slapen. We gaan dan nog het gemaakte resultaat doornemen bij een zon die verdwijnt achter het prachtige landschap.
‘s Nachts hoor je de dieren die we morgen op de foto gaan zetten.

Dag 4

We gaan vandaag een wandeltocht maken. Goede schoenen zijn gewenst. Onze lokale gids zal ons van alles vertellen over wat wij allemaal gaan vinden in dit park.

We gaan naar de top van de watervallen. Een prachtige tocht, waar we onderweg veel dieren zullen tegenkomen.

We gaan de flora en fauna fototechnisch behandelen. Hoe isoleer je het onderwerp, wat maakt nu een diepte in een foto, waar zet je welk onderwerp. Maar ook op welke positie kun je het beste staan.  Heel relaxed, want we gaan ook volop genieten.

We nemen de tijd om het mooie uitzicht in ons op te nemen en gaan dan terug naar de lodge.

Hier kunnen we een frisse duik in het zwembad nemen of even lekker lezen. Daarna bespreken we de resultaten van de foto’s. Je leert namelijk enorm veel van elkaars foto’s.

Maar we gaan ook lekker relaxen.

Dag 5

Vandaag gaan we naar het zuiden van Oeganda. Onderweg stoppen we bij verschillende bijzondere plekken. Daar gaan we korte wandelingen maken. En we gaan proberen de lokale Oegandezen te fotograferen in schilderachtige dorpjes met adembenemende achtergronden.
Het wordt weer een heerlijke dag.
We komen eind van de dag aan in het Kibale National Park.

Dag 6

Weer vroeg uit de veren.

Kibale National park bevat een van de mooiste en meest gevarieerde delen van het tropisch bos in Oeganda.

Bosbedekking afgewisseld met grasland en moeras.

We gaan hier bezig met landschapsfotografie. En voor wie het wil ook met macrofotografie. Ik zal je alle fijne kneepjes bijbrengen. Wees gerust, je hoeft niets van je camera af weten. Ben je een vergevorderde fotoreiziger, dan ga ik je uitdagende opdrachten geven.

Vannacht word je wakker gehouden door de chimpansees. Waarom zijn zij wakker geworden? Dat gaan we morgen onderzoeken in het Nationale Park. Natuurlijk met onze camera.

Dag 7

Vroeg op. De dauw ligt nog voor je. De wandelschoenen gaan weer aan. Op naar de geweldige chimpansees in Kibale Forest. Ze zijn altijd dichtbij in de buurt. Je hoort ze de hele tijd. We gaan veel mooie foto’s maken. De chimpansees zitten namelijk overal.
Na een uurtje zie je hele families en ga je helemaal los. Prachtig om de kleintjes te fotograferen en hoe de ouders daar mee omgaan. Daar gaan we uitgebreid mee bezig: hoe leg je dat vast, hoe houd je je foto scherp. Maar vooral genieten! Zo mooi deze plek.

Dag 8

We gaan het Queen Elizabeth National Park bezoeken. Dat ligt tussen Lake George en Lake Edward. Hier wil je altijd blijven.
Hier gaan we langs de theeplantage. Dat is heel anders fotograferen dan de dag ervoor: ander licht, andere velden.
En tevens op zoek naar olifanten. Misschien spotten we nog een paar kops (antilopesoort)
’s Middags gaan we een bootsafari doen. We varen tussen buffels en …… krokodillen. Deze drijvende dinosaurussen zijn zo prachtig en krachtig. Geweldig om te fotograferen. Als we geluk hebben komen we aan de rand van het meer ook nog een kudde olifanten tegen.
Ook hier zijn overal bijzondere vogels te zien. Hoe stel je dan je fototoestel in…. Ik geef je hele bruikbare tips. Het is dan veel eenvoudiger om mooie scherpe foto’s te maken.
Daarna nog een gamedrive. En wat zullen we daar allemaal niet gaan zien…….

Dag 9

Om zes uur gaat de wekker. Ochtendsafari. Vanuit onze terreinwagen zien we de zon opkomen. We zijn voor de hitte aan. De dieren zijn dan lekker actief. En wij gaan dat vastleggen.

In dit gebied gaan we leeuwinnen spotten. Samen met de welpen als we geluk hebben. Anders gaan jullie er misschien al vanuit dat we ze zeker gaan zien. Leeuwinnen is een grote kans. Maar we gaan in ieder geval prachtige plaatjes schieten.

En wat zou het toch geweldig zijn als je dan daarna een luipaard in een boom mag fotograferen! Dit is prima, want je houdt de mogelijkheid open zonder garantie.

Alles is mogelijk

Nee dat is allemaal nog niet genoeg:

Na de lunch gaan we voor een bootsafari langs het Kazinga kanaal dat is verbonden aan Lake George en Lake Albert.

Hier komen we heel veel nijlpaarden tegen. Er is een grote kans dat verschillende dieren naar de waterplas komen om te drinken. Je kunt verwachten dat we hier olifanten, krokodillen, buffels en een pracht aan vogels zien. Dit is absoluut een van de high-lights.

Dag 10

Na een heerlijk ontbijt gaan we nog door het Queen Elizabeth National Park. Onderweg stoppen we natuurlijk want er komt nog zoveel moois voorbij. Daar krijgen we niet genoeg van.
We gaan naar Bunyoni (meer van de kleine vogels). Prachtige doorkijkjes. Tevens kunnen we beschut de meest exotische dieren spotten. We gaan daar verder in het park wandelen.
We behandelen deze dag het maken van spannende foto’s. Wat neem je mee als decor. Wat neem je scherp, hoe ga je bewegende foto’s maken. En we gaan ook zeker hele creatieve foto’s schieten. Het wordt weer een leuke inspirerende doe dag.

Dag 11

Al die dagen vol met mooie belevenissen. Daar moeten we eens goed relaxed naar terugkijken. Vanuit je hangmat, kijkend over de steppe waar de grazende antilopen jou aanstaren.
En zit je nog vol energie? Voor de liefhebbers zijn er verschillende activiteiten zoals: quad rijden, kanoën, boottochten, mountainbiken. Noem het en ik ga het voor je regelen.
Voor wie het allemaal nog niet genoeg is, gaan we een originele stove bouwen. Daar bakken de Oegandezen hun brood op.
Dat doen we onder leiding van Oma en haar kleinkind.

Dag 12

Dit wordt de meest bijzondere dag!

We staan op tijd op om ons voor te bereiden op de ontmoeting met de berggorilla’s. Dit spektakel kan eigenlijk nergens anders in de wereld: oog in oog staan met deze prachtige dieren. Een hele bijzondere ervaring

Bwindi Impenetrable Forest heeft zowel berggorilla’s als chimpansees. We zullen beide gaan ontmoeten. Maar ook 5 andere soorten primaten, 200 soorten vlinders en 360 soorten vogels. Te veel eigenlijk. Je zult tijd tekortkomen.

De gorilla’s die we volgen behoren tot één van de groepen die gewend zijn om elke dag voor een korte periode mensen te verdragen.

De gids zal signalen geven voordat we bij de groep gorilla’s mogen komen. Hij laat zien waar de gorilla’s zich bevinden. De gorilla’s zetten een bepaald spoor uit van eten en andere herkenningspunten waardoor ze te vinden zijn in hun groep.

We mogen maximaal een uur bij de gorilla’s verblijven om ze te observeren en te fotograferen. De wandeling ernaartoe kan variëren van 2 tot 7 uur, afhankelijk van hoe snel we ze gaan vinden. Het wordt dus een echte expeditie.

Oog in oog staan met de gorilla’s is een overweldigende emotionele ervaring. Dit wordt een van de hoogtepunten uit je leven. Dat garandeer ik je.

 

Dag 13

Na het ontbijt gaan we op weg naar Masaka.

We moeten echt even bijkomen van de intensieve en indrukwekkende tocht in Bwindi Impenetrable Forest. Het wordt een dag om heerlijk te relaxen.

En natuurlijk bespreken we ook de foto’s. Dat doen we elke dag even. Je zult zien dat je grote sprongen maakt. Je leert zoveel in deze dagen. En toch maak je de reis van je leven. En hoe heerlijk is het dat je deze fotoreis thuis nogmaals kunt beleven.

Dag 14

Op deze dag gaan we naar Kampala. We maken een stadstour met onze gids. Hij vertelt je alles over deze prachtige stad en het hectische leven. We gaan dus veel fotoplezier beleven.

De plaatsen die we bezoeken zijn: Kabaka’s palace, taxi park, Gadafi mosque.

Hierna rijden we naar Entebbe voor onze late vlucht.

Op het vliegveld kunnen we nog heerlijk napraten en genieten van ons mooie avontuur.

Want het is echt een prachtige vakantie-fotoreis. Wij verzorgen alles, je hoeft eigenlijk nergens aan te denken. Slaapplaatsen, eten, vervoer. En schroom zeker niet om te zeggen, vandaag even niet. Ik ga nu genieten van de omgeving. Niks moet, alles mag. Alles is zeker mogelijk. Het is jouw fotoreis.

Dag 15

 

Vandaag komen we weer aan in ons mooie Nederland. En met een grote stapel mooie foto’s.

 

Wat ga je doen

De Basis 

Je leert de fijne kneepjes van het fotograferen in een inspirerende omgeving.

Ik werk met lokale reisleiders. Deze kennen als geen ander de mooiste plekken en kunnen je alles vertellen over het land.

We zijn op pad met een kleine groep. Ik pas het programma en de begeleiding aan op ieders persoonlijk niveau. Zo kun je als reiziger en fotograaf alle ontwikkeling die in je zit, doormaken.

We gaan veel reizen, veel zien. En heel veel leren. Over jouw camera, over hoe je scherpe beelden kunt maken, hoe je landschappen mooi kunt weergeven. En nog veel meer.

Het is 15 dagen lang vakantie en fotograferen. Ook een dag meegaan zonder de camera is een optie hoor. Als je volop wilt genieten van de omgeving zonder door de lens te turen.

Je kunt mij alles vragen over jouw camera. Ik neem de tijd voor je. En we gaan direct aan de slag met alles wat je geleerd hebt. Eerst een stukje theorie die je daarna gelijk probeert toe te passen.

Lijkt het je leuk en leerzaam? Schrijf je dan nu in voor de fotocursus in het prachtige Oeganda.

Wat ga je leren

Thema’s die deze reis behandeld worden:

 • Landschapsfotografie
 • Wildlife fotografie
 • Isoleren van je onderwerp
 • Natuurlijke portretten
 • Detailfotografie
 • Hoe stel je jouw camera op het juiste moment het beste in
 • Beeldvorming
 • Krachtig fotograferen

En natuurlijk alle onderwerpen die je zelf inbrengt.

Deze prachtige reis is voor de beginnende en de gevorderde fotograaf.

Wat is je einddoel

Je merkt dat je tijdens deze vakantie direct al sprongen gaat maken. Terwijl je gewoon een vakantiegevoel hebt. We combineren alles.
Je weet wat je kan doen met jouw camera.
Je zal anders gaan kijken om je heen. Je gaat echt mooiere en spannende foto`s maken.
Thuis zal iedereen verrast zijn naar al die bijzondere foto’s die je geschoten hebt.
Na afloop krijg je van mij een naslagwerk mee met alles wat we hebben besproken.

 

Hoe te werk

Ik werk altijd in kleine groepen. Ik kan iedereen zijn taal spreken. Dus je zal merken dat je met al je vragen bij me kunt komen. Samen gaan we daarmee aan de slag. Het moet toch een feest zijn om bezig te zijn met fotografie.
De dagen zijn lang, maar o zo leuk. En vooral gezellig. Want dat maakt het een echte vakantie. Dat komt omdat ik dit gewoon zo ontzettend graag doe: mensen informeren, mee op reis nemen met de camera.

 

Wat heb je nodig

Het zou fijn zijn als je al een beetje ervaring hebt met fotografie. Maar wees gerust. Het is geen probleem als je iets minder weet. Je bent er om te leren. Ik zorg dat je vertrouwd raakt met jouw camera. Of je nu professioneel bezig bent of nog maar net weet hoe je diafragma werkt.

Digitale camera waarmee je de sluitertijd en diafragma kunt instellen.

 

Opdrachten

Tijdens deze cursus ga je zelf veel fotograferen. Hierbij begeleid ik je intensief. Als je wilt, kijk ik over jouw schouder mee.

Tijdens de wandelingen of het reizen, ga ik vertellen hoe je het mooist iets kunt fotograferen. Het is een echte doe fotoreis. Veel doen, met handzame tips.

Soms gaan we ’s avonds enkele door jullie geschoten foto’s bespreken.

Daar leer je ook veel van.

Details & Prijs

Prijs: € 5.580,= op basis van een tweepersoonskamer. Er gaan maximaal 6 cursisten mee!

Inclusief alle kosten, dus eten en drinken zijn inbegrepen. Maar ook de entreegelden van alle parken en alle andere gemaakte kosten.

Optioneel zijn de permits voor de chimpansees en de gorilla’s.
We overnachten in mooie lodges en tenten. Om zo dicht mogelijk bij de Oegandese natuur te kunnen zijn.
excl. garantiefondsbijdrage GGTO van € 15,=

Inbegrepen

 • Alle activiteiten zoals in het programma beschreven
 • Inclusief de entreebewijzen naar de parken
 • Persoonlijke fotobegeleiding door vakfotograaf Johan
 • Accommodatie op basis van volpension
 • Alle maaltijden, drank en versnaperingen
 • Vervoer ter plaatse (in Oeganda)

Wat je mee kunt nemen

 • Goede camera
 • Als je hebt een telelens
 • Een laptop
 • Goede wandelschoenen

Wanneer en hoe boeken
Eerstvolgende reis is op 21 februari-4 maart & 20-31 oktober 2024
Je kunt deze reis boeken onder Contact. Daar kun je aangeven wat je graag wilt gaan doen

Wat je zelf moet regelen

 • Vervoer naar Schiphol
 • Vlucht
 • Visum
 • Een reisverzekering (vergeet niet om werelddekking aan te zetten)
 • Een annuleringsverzekering
 • Bankpas openzetten voor wereldopname

Leer van de professional
& ga veilig op reis

Sfeerimpressie Oeganda

ervaringen

Wat cursisten zeggen over fotocursusoplocatie

Heel erg bedankt voor een geweldige dag en mooie foto's! Ik heb echt plezier gehad en zal absoluut in zijn om het te herhalen, misschien bij mooier weer buiten! Ik hou van ze! Mijn moeder en zus houden ook van de foto's en zeiden dat ik groeten moest sturen! Nogmaals dank
Over portretfoto’s Prachtige foto’s. zoals alleen Johan dat kan! Topfotograaf
Na een leuke fotoreis naar Hamburg zou ik graag met je mee gaan naar Schotland of Sardinië.
Wij wouden je bedanken voor gisteren voor een mooie leerzame workshop. Veel geleerd en mooie foto's gemaakt. En hopelijk tot gauw voor de volgende workshop. Bedankt Johan
Heel veel geleerd. Ik ben trots op mijn ontwikkeling. Trots op het resultaat. Want ik heb mezelf behoorlijk uitgedaagd en ben erg geïnspireerd geraakt en enthousiast geworden. Heerlijk om zoveel te leren, complimenten te krijgen en beter te worden.
Gister was weer een leuke, gezellige en leerzame dag.En een ontspannen dagje.
Dank voor je uitgebreide beoordeling en aanwijzingen, je hebt er de nodige tijd ingestopt. Zal de aandachtspunten ( proberen ) op te pakken. Wat ik positief vind is de aanpassingen die je hebt gemaakt, zo is er een zichtbaar resultaat. Ga er mee aan de slag.
Het was fantastisch en heel gezellig. Je had alles heel goed geregeld, met al het eten en drinken. En ook de huisvesting was heel goed.Ik vond ook het fotograferen heel leuk. Het was voor mij nieuw om architectuur te fotograferen, die stations en zo.Zie uit naar de volgende fotoreis.
Na een leuke fotoreis naar Hamburg zou ik graag met je mee gaan naar Schotland of Sardinië.
Wij wouden je bedanken voor gisteren voor een mooie leerzame workshop. Veel geleerd en mooie foto's gemaakt. En hopelijk tot gauw voor de volgende workshop. Bedankt Johan
Heel veel geleerd. Ik ben trots op mijn ontwikkeling. Trots op het resultaat. Want ik heb mezelf behoorlijk uitgedaagd en ben erg geïnspireerd geraakt en enthousiast geworden. Heerlijk om zoveel te leren, complimenten te krijgen en beter te worden.
Gister was weer een leuke, gezellige en leerzame dag.En een ontspannen dagje.
Dank voor je uitgebreide beoordeling en aanwijzingen, je hebt er de nodige tijd ingestopt. Zal de aandachtspunten ( proberen ) op te pakken. Wat ik positief vind is de aanpassingen die je hebt gemaakt, zo is er een zichtbaar resultaat. Ga er mee aan de slag.
Het was fantastisch en heel gezellig. Je had alles heel goed geregeld, met al het eten en drinken. En ook de huisvesting was heel goed.Ik vond ook het fotograferen heel leuk. Het was voor mij nieuw om architectuur te fotograferen, die stations en zo.Zie uit naar de volgende fotoreis.