Schotland

Niets gaat boven Schotland. De kilts van de stoere mannen, prachtige glooiende landschappen, kastelen zo ver je kunt zien. Je gaat het niet alleen allemaal zien deze week, ik laat je dit ook prachtig vastleggen. We gaan naar de pareltjes van dit land. Klein is de groep, groot is de aandacht.

Zes heerlijke dagen intensief bezig met de fotografie. Praktische begeleiding. Dus geen ingewikkelde uitleg, maar op maat gemaakte lessen. Jij zult je thuis voelen. Ik werk met kleine groepjes, maximaal 3 personen. Dus je krijgt alle aandacht. Daar leer jij het meeste van. En heb je een heerlijk vakantie gevoel.

Lesprogramma

Dag 1
Ik ontvang jullie op het vliegveld van Edinburg.Het ligt eraan hoe laat jullie arriveren maar als er tijd is gaan we vanmiddag gelijk rondom het gebied een aantal oude kastelen bekijken.
Het zijn soms vervallen monumenten, die een groot verhaal vertellen. Hoe zou jij dat weergeven?

Dag 2
Na een uitgebreide fotobespreking gaan we vanmiddag gelijk bij New Lanark kijken. New Lanark is een klein plaatsje aan de Clyde.
Hier staat een fabriek gebouwd in 1784. Deze is in 2001 op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst. Je kan langs de Clyde lopen door de bossen naar de watervallen. Een erg mooie plek om te fotograferen. Op de terugweg gaan we een hapje eten bij een knus restaurantje in Lanark. `s Avonds gaan we gezellig borrelen, wijn, bier, frisdrank of een lekker kopje thee.

Dag 3
Na het ontbijt ga ik de theorie met jullie bespreken, waar gaan we vandaag aan werken , wat gaan we doen en tevens krijgen jullie leuke opdrachten om uit te voeren. Na de lunch vertrekken we.
Vandaag staat de dag in het teken van 2 kastelen: De Linlithgow Palace. Linlithgow Palace is een vijftiende-eeuws kasteel, gelegen in de plaats Linlithgow. Het andere kasteel ligt een paar minuten verderop aan het water. Blackness Castle. Ook een vijftiende eeuw kasteel. Tijdens het fotograferen kijk ik graag over jullie schouder mee. Geef tips en sta open voor alle vragen. Op de terugweg gaan we dineren bij Park Bistro. Als we terug zijn gaan we een paar foto`s van jullie bespreken. We sluiten weer gezellig af met een borrel of je kruipt lekker op tijd je bed in. Het kan en mag allemaal.

Dag 4
Na het ontbijt gaan we theorie bespreken. Ik bespreek dan een ander onderwerp waar we die dag aan gaan werken. Na de lunch vertrekken we naar Peebles. Een gezellig dorpje met een mooie kerk. The Old Parish Church gebouwd in 1887. Heel mooi om van binnen en buiten te fotograferen. Daarna rijden we door naar Kailzie Gardens. Een ommuurde schitterende tuin. De tuin dateert uit 1812 waar we ons een poos kunnen vermaken. Op de terugweg rijden we langs een heerlijk Indiaans restaurant waar we de dag doorspreken.
Op de terugweg gaan we een hapje eten bij Park Bistro. Bij thuiskomst gaan we de foto`s nabespreken, waar lopen jullie tegenaan, wat ging erg goed en wat wil niet zo lukken. Tijdens het fotograferen kan je mij ook altijd aanspreken. Dan kan ik gelijk tips en trucs geven.

Dag 5
Na het ontbijt geef ik jullie gelijk een paar opdrachten. Mochten er vragen over zijn dan bespreken we dat in de trein, want we gaan naar Edinburgh. Daar gaan we natuurlijk het kasteel bezoeken. Edinburgh Castle is een kasteel, gelegen op Castle Rock. De meeste gebouwen zijn gebouwd in de 17 e eeuw. Hier kan je uren sjouwen. De straten die naar het kasteel leiden zijn al betoverend. Daar kan je ook mooie foto`s maken. Daar zoeken we een leuke lunchgelegenheid. Tevens gaan we het Dugald Stewart monument bezoeken voltooid in 1831. Hier heb je een schitterend uitzicht over Edinburg. Vlakbij dit monument zit een leuk restaurant Howies Restaurant. Na deze lange en waarschijnlijk erg mooie dag gaan we naar onze plek terug. De volgende morgen gaan we de foto`s bespreken. De avond gebruiken we om te relaxen en tassen in te pakken. Even bijkomen.

Dag 6
Na een lekker ontbijtje gaan we de foto`s nabespreken en samenvatten wat we allemaal geleerd hebben. Afhankelijk van hoe laat we gaan vliegen wil ik jullie nog mee nemen naar Jupiter Artland. Dit is hedendaags beeldenpark en kunstgalerie. Is alleen in de zomermaanden te bezoeken. Als alternatief voor de wintermaanden Almondell & Calderwood Country Park. Een 220 hectare groot park. Er loopt een rivier doorheen met mooie bruggen om te fotograferen. Daarna rijden we door naar Edinburgh voor de terugvlucht. We bekijken tijdens de week wat de weersverwachting is zodat we de dagen ook om kunnen gooien. Maar met mooi of slecht weer, Schotland is prachtig !

Wat ga je doen

De Basis
Je leert om beter te fotograferen in deze inspirerende omgeving. Lijkt het je leuk en leerzaam? Schrijf je dan nu in voor de fotocursus in het Schotland.
Door in een kleine groep te werken kan het programma en de begeleiding aangepast worden aan het niveau van elke deelnemer. Het is eigenlijk meer 5 dagen lang coaching dan een strakke cursus. We gaan het hebben over de techniek, camera instellingen en beeldinhoud. Alles komt aan de orde. Ik neem de tijd voor jou, je kan mij alles vragen.

Wat ga je doen
Thema’s die deze dag behandeld worden:

 • Landschapsfotografie
 • Detailfotografie
 • Straatfotografie
 • In elk weertype fotograferen
 • Beeldvorming
 • Krachtig fotograferen
 • Licht vangen (natuurlijk en waar nodig flits)
 • Waar ga je staan als fotograaf, wat maakt je foto nog sterker
 • Lange sluitertijd
 • Scherpte diepte reguleren (voor de gevorderde cursist)
 • En natuurlijk alle onderwerpen die je zelf inbrengt.
 • Deze prachtige reis is voor de beginnende en de gevorderde fotograaf.

Wat is je einddoel
Na afloop ben je geïnspireerd om vaker de deur uit te gaan om jouw nieuwe technieken toe te passen. Je weet nu wat jouw camera kan en vooral jijzelf kunt.
Je kijkt na deze dagen anders naar fotografie en maakt dan ook echt mooiere en spannende foto`s. Je verrast je familie en kennissen met andersoortige foto’s. Dat is zeker. Na afloop krijg je van mij een naslagwerk mee met wat we allemaal hebben besproken.

Hoe te werk
Door de kleine groep (maximaal 3 personen) pas ik het programma en de begeleiding aan op het niveau van iedere deelnemer. De 1 heeft moeite met de techniek, de ander heeft zijn/haar camera nog niet onder de knie. Alles komt aan bod. Dat maakt het ook zo veelzijdig. Je leert ook van jouw mede-cursisten. Ik zal het programma aan passen aan jullie wensen. Ik zorg voor de beste invulling. We gaan intensief fotograferen maar het moeten vooral gezellige dagen worden.

Wat heb je nodig
Het zou fijn zijn dat je al een beetje ervaring hebt met fotografie.
Digitale camera waarmee je de sluitertijd en diafragma kunt instellen.
Zo mogelijk eigen laptop. Om foto`s te kunnen selecteren.
Eigen vervoer en (reis)verzekeringen.
Vervoer naar het vliegveld regel je zelf.

Opdrachten
Tijdens deze cursus ga je zelf veel fotograferen. Hierbij begeleid ik je intensief. Kijk graag over jouw schouder mee. Alleen als je dat wilt natuurlijk. Elke ochtend beginnen we met relevante theorie. Daarna gaan we op stap. Soms met de auto maar ook te voet. Je krijgt een opdracht mee waar je in het Schotland aan de slag gaat. ’s Avonds bespreken we enkele foto`s van jou onder het genot van een hapje en drankje. Feedback moet namelijk opbouwend en een feestje zijn.

Details & Prijs

Prijs: € 1.480,= op basis van eigen kamer en gedeelde badkamer. Er gaan maximaal 3 cursisten mee!
Inclusief alle kosten, dus eten en drinken zijn inbegrepen.
Je krijgt op maat gemaakt lesmateriaal
En er gaat een ervaren fotograaf en reisleider mee!
We overnachten in een prachtig appartement buiten Edinburgh. Heel landelijk.
excl. garantiefondsbijdrage GGTO van € 15,=

Inbegrepen

 • alle activiteiten zoals in het programma beschreven
 • persoonlijke fotobegeleiding door vakfotograaf Johan
 • accommodatie op basis van volpension
 • alle drank en versnaperingen
 • vervoer ter plaatse
 • Vliegticket naar Schotland
 • Er is geen minimum aantal deelnemers. De reis gaat gegarandeerd door.
 • Het wordt een gezellige reis met veel persoonlijke aandacht.
 • Het wordt een gezellige reis met veel persoonlijke aandacht.

Wat je mee kan nemen

 • goede camera
 • een laptop
 • goede schoenen
 • Goede kleding en bescherming tegen weer als regen

Wanneer en hoe boeken
Eerstvolgende reis is op 16 t/m 21 april 2023
Je kunt je reis boeken onder Contact. Daar kun je aangeven wat je graag wilt gaan doen

Wat je zelf moet regelen

 • Vervoer naar/van het vliegveld
 • Reis is exclusief alle entreebewijzen
 • Een reisverzekering

Leer van de professional
& ga veilig op reis

Sfeerimpressie Schotland

ervaringen

Wat cursisten zeggen over fotocursusoplocatie

Heel erg bedankt voor een geweldige dag en mooie foto's! Ik heb echt plezier gehad en zal absoluut in zijn om het te herhalen, misschien bij mooier weer buiten! Ik hou van ze! Mijn moeder en zus houden ook van de foto's en zeiden dat ik groeten moest sturen! Nogmaals dank
Over portretfoto’s Prachtige foto’s. zoals alleen Johan dat kan! Topfotograaf
Na een leuke fotoreis naar Hamburg zou ik graag met je mee gaan naar Schotland of Sardinië.
Wij wouden je bedanken voor gisteren voor een mooie leerzame workshop. Veel geleerd en mooie foto's gemaakt. En hopelijk tot gauw voor de volgende workshop. Bedankt Johan
Heel veel geleerd. Ik ben trots op mijn ontwikkeling. Trots op het resultaat. Want ik heb mezelf behoorlijk uitgedaagd en ben erg geïnspireerd geraakt en enthousiast geworden. Heerlijk om zoveel te leren, complimenten te krijgen en beter te worden.
Gister was weer een leuke, gezellige en leerzame dag.En een ontspannen dagje.
Dank voor je uitgebreide beoordeling en aanwijzingen, je hebt er de nodige tijd ingestopt. Zal de aandachtspunten ( proberen ) op te pakken. Wat ik positief vind is de aanpassingen die je hebt gemaakt, zo is er een zichtbaar resultaat. Ga er mee aan de slag.
Het was fantastisch en heel gezellig. Je had alles heel goed geregeld, met al het eten en drinken. En ook de huisvesting was heel goed.Ik vond ook het fotograferen heel leuk. Het was voor mij nieuw om architectuur te fotograferen, die stations en zo.Zie uit naar de volgende fotoreis.
Na een leuke fotoreis naar Hamburg zou ik graag met je mee gaan naar Schotland of Sardinië.
Wij wouden je bedanken voor gisteren voor een mooie leerzame workshop. Veel geleerd en mooie foto's gemaakt. En hopelijk tot gauw voor de volgende workshop. Bedankt Johan
Heel veel geleerd. Ik ben trots op mijn ontwikkeling. Trots op het resultaat. Want ik heb mezelf behoorlijk uitgedaagd en ben erg geïnspireerd geraakt en enthousiast geworden. Heerlijk om zoveel te leren, complimenten te krijgen en beter te worden.
Gister was weer een leuke, gezellige en leerzame dag.En een ontspannen dagje.
Dank voor je uitgebreide beoordeling en aanwijzingen, je hebt er de nodige tijd ingestopt. Zal de aandachtspunten ( proberen ) op te pakken. Wat ik positief vind is de aanpassingen die je hebt gemaakt, zo is er een zichtbaar resultaat. Ga er mee aan de slag.
Het was fantastisch en heel gezellig. Je had alles heel goed geregeld, met al het eten en drinken. En ook de huisvesting was heel goed.Ik vond ook het fotograferen heel leuk. Het was voor mij nieuw om architectuur te fotograferen, die stations en zo.Zie uit naar de volgende fotoreis.