Wat maakt voor jou het wad? Hoe beleef jij dit gebied?

Dat het bijzonder mooi is dat weet iedereen. Maar ik ga je leren hoe je dat gaat vastleggen. Welke instellingen jouw foto een enorme impact gaan geven. Hoe ga je staan, wat vind jij fijn om mee te werken. En hoe ga jij het licht vangen zodat je jouw belevenis terugziet in jouw foto’s.

 

De uitgestrektheid van het wad, de verweerde palen, de kopmeeuwen die rondvliegen. Het geluid van de verstrekkende zee en de geur van het zoute brakke water. Dat is waarom het wad op de UNESCO werelderfgoedlijst is gekomen. Ik neem je mee naar de fijne bijzondere plekjes. En laat je genieten van deze parel.

 

Ik laat het niet alleen zien, ik laat het je voelen: door jouw lens.

Het lesprogramma heb ik aan jouw niveau aangepast. Zo zal ik op al jouw vragen antwoord geven.
De hele dag word je intensief begeleid door mij, de vakfotograaf Johan van der Klaauw.

Al mijn activiteiten zijn klimaat neutraal

Meer weten of meteen boeken? Neem contact met me op !

Fotocursussen met persoonlijke aandacht

Fotograferen in onze schilderachtige wereld

 

De Basis

Je zal merken dat je in een totaal andere wereld terecht bent gekomen. Uitgestrekte vergezichten, water wat later geen water meer is,  maar prachtig gevormd slik. Een wereld van verandering. Paaltjes, aangespoelde netten, nieuwsgierige wadvogels of met een beetje geluk een zeehond. Dit is echt een bijzonder landschap. Dijken, schapen, kerkjes in de verte, eilanden in de mist, wadwater in de wind. Het is de manier hoe je dat in jouw beeld gaat vertellen. Wat laat je zien, wat juist niet. De zoektocht naar die superfoto.

Het werken met een groothoeklens of ga je juist bezig om dingen dichter bij te halen. Hoe ga je jouw foto accentueren. En op welke wijze kun je goed de camera instellen.

 

In deze workshop ligt de nadruk vooral op:

 • Hoe stel je de camera in
 • Hoe gebruik je welke lens voor welke toepassing
 • Hoe breng je vlaktes spannend in beeld
 • Welke elementen maken een foto sterk
 • Hoe zet je het licht naar jouw hand
 • Welke elementen kun je goed gebruiken, welke kun je weg laten
 • Als er nog tijd over is, gaan we ook de nabewerking bespreken

 

Natuurlijk gaan we al jouw wensen in de les integreren.

Ieder mens is anders. Jij kijkt op jouw manier naar de dingen. Dat zal precies zo gaan op deze mooie plek. Er zijn bepaalde kernpunten die jouw foto’s versterken. Door kijklijnen op een bepaalde manier te gebruiken en het licht goed in te zetten zullen jouw beelden mooier worden. Dat heeft allemaal te maken met waar je gaat staan, welk deel ga je accentueren. En hoe ga je die gelaagdheid in de beelden verwerken. Het vangen van de aandacht is een speerpunt.

Je krijgt van mij voor aanvang van de workshop een vragenlijst. Daarin kan je aangeven wat je graag wilt leren die dag. Ik zal dit verwerken in het lesprogramma.

Al deze punten bespreken we in de workshop. Ik verweef dit in het hele dagprogramma. Ik geef eerst een stuk theorie maar dan wel zo dat dit praktisch uitgelegd wordt.  Je gaat dit allemaal direct die dag toepassen. Loop je ergens tegenaan dan ben ik er voor je om de dingen samen met jou door te nemen. Zo leer je het snelst. Ik werk in kleine groepjes dan leer je het meest, persoonlijke aandacht.Weet zeker dat je hierna echt zin hebt om nog meer te gaan fotograferen.

Ik kan je verzekeren: je gaat anders fotograferen dan voorheen. Je gaat dieper kijken. Je ziet meer in het wad. Kleine dingen die essentieel zijn om die superfoto te maken. Daardoor gaan je wadfoto’s er ook beter uitzien.

Je zult ook meer met de instellingen van de camera doen. Want ook daar zullen we voldoende aandacht aan besteden.

Na afloop van de workshop kun je mij ook een foto mailen. Op die foto geef ik dan feedback en benoem wat aandachtspunten voor een volgende keer.

En zo zal je op een hele plezierige wijze een stap verder komen. Je foto’s gaan zo meer aanspreken en de lol in het fotograferen zal alleen maar toenemen.

Ik heb er nu al zin in! En jij?

Klik hierboven voor meer informatie

Samen gaan we kijken of jouw camera goed staat ingesteld.
Daarna gaan we jouw nieuw ingestelde camera uittesten. Als het nodig is gaan we daar nog verder op in.
We gaan wandelen langs de kustlijn door het slik, langs schokbrekers en door mooie slingerpaadjes. Schilderachtige plaatjes kun je daar maken. Het is een paradijs voor elke fotograaf.
Moeilijk? Zeker wel. Weet je, als we samen daar mee bezig zijn weet ik zeker dat alle kwartjes gaan vallen. Ik werk heel praktijk gericht. Ik leg alles zo uit dat je direct begrijpt wat je anders kunt doen.

Ik kan je verzekeren dat het leuk is om er mee bezig te zijn. Over het weer hoef je je geen zorgen te maken: het is daar altijd “mooi” weer: altijd goed om te fotograferen. Wel even een extra dikke jas meenemen.

Ik ga je helpen waar je dat prettig vindt. Je zult niet merken dat ik vlakbij sta maar als de vraag in je hoofd nog maar net is vormgegeven ben ik er al. Samen maken we er iets moois van.

Deze workshop is voor de beginnende en gevorderde fotograaf.

In deze zeer bijzondere deel van het waddengebied gaan we veel fototechnische variaties toepassen. Het water in combinatie met wad, keringen, eilanden en uitgestrekte luchten. We zorgen voor spannende vergezichten, robuuste wolkenpartijen en slinkende slootjes die jou meenemen naar een dieper liggend verhaal. Je gaat iets vertellen namelijk: jouw fotoreportage die een spiegel wordt.

Thema’s die deze dag behandeld worden:

 • Uitgestrekt landschappen goed in beeld brengen
 • Gebruik van je groothoeklens en / of telelens
 • Waar ga je staan als fotograaf, wat maakt je foto nog sterker
 • Diepte creëren
 • Kaders maken
 • Beeldvorming naar eigen hand zetten
 • Licht naar jouw hand zetten
 • Eventueel filters (voor de gevorderde cursist)

En natuurlijk alle onderwerpen die je zelf inbrengt.

Deze workshop is voor de beginnende en de gevorderde fotograaf

Kosten van de workshop zijn € 98,= incl lunch, koffie en thee

We beginnen om 10.15 uur, en proberen om 15.30 uur te stoppen. Daarna is er dan nog altijd tijd om even gezellig na te praten.

 • Alle activiteiten zoals in het programma beschreven
 • Inclusief alle entreebewijzen
 • Persoonlijke coaching door de ervaren vakfotograaf Johan
 • Hand-out 
 • De lunch 
 • Een camera
 • Als je hebt een flitser
 • Zo nodig een statief
 • Vervoer naar de plek die vooraf aan je wordt doorgegeven.

Klik hierboven voor meer informatie

Meer weten of meteen boeken? Neem contact met mij op !